logo
logo

Aankondigingen & activiteiten

Herfstmarkt 2021
Herfstmarkt 2021

Op een heerlijke herfstdag in oktober vond weer een sfeervolle herfstmarkt plaats.

Struinen in de tuinen 2020
Struinen in de tuinen 2020

In september 2020 was ATVStadion gastheer voor het evenement Struinen in de tuinen. Het duo Ellen en Adri Onderweg (foto) en het zangkoor Waar het asfalt ophoudt traden op voor een enthousiast publiek.

Pompoenproeverij
Pompoenproeverij

Proeverij van pompoenen

Zoals bekend worden op de lentedag van ons volkstuincomplex plantjes van verschillende soorten pompoenen verkocht. Een aantal hiervan hebben we op een niet verhuurde tuin uitgeplant en half oktober geoogst. Om de verschillende soorten te beoordelen hielden we met ons groepje een proeverij. Hier de uitslag.

De Butternut heeft een nootachtige smaak en hoeft niet geschild te worden. Schil wordt zacht tijdens koken. Heel geschikt om het vruchtvlees te roosteren of te koken en in de hoofdmaaltijd te verwerken en voor het maken van soep

De Jack be Little: Zeer decoratief door zijn geeloranje kleur en groene steel. Deze pompoen is zoet van smaak en uitermate geschikt voor zoete gerechten en toetjes.

De Oliepompoen heeft een harde schil en moet je in stukken hakken, die je vervolgens in stoom of een pan met een bodempje water zacht kookt. Met een lepel schraap je vervolgens het vruchtvlees van de harde schil. Hij heeft een goede smaak en (de pitten zijn)is rijk aan vitaminen en mineralen en is cholesterol verlagend. De pitten van deze pompoen kunnen geroosterd worden in de oven en gebruikt worden als borrelhapje of in de muesli. Het vruchtvlees kan verwerkt worden in de soep en in de hoofdmaaltijd. De beroemde pompoenpitolie wordt uit deze pitten gehaald.

De Spaghetti pompoen wordt ook in stukken gehakt en zachtgekookt. Met een vork krab je het draderige vlees eruit en kun je er draden van trekken die op spaghetti lijken. De pompoen heeft een lekkere smaak, een draadachtige structuur en lijkt wat betreft smaak op de oliepompoen. Hij is goed te verwerken in pastagerechten. De schil is hard en niet te eten. Door de draden minder geschikt voor het maken van soep.

De Hokaido is een mooie niet te grote oranje pompoen en heeft een rijke pittige smaak met een vleugje bitter. De hokaido hoeft niet geschild te worden. Te gebruiken voor soepen en hoofdgerechten.

Met uitzondering van de olie en spaghetti pompoen is het vruchtvlees ook te gebruiken voor zoete gerechten als pompoentaart.

Het was een gezellige bijeenkomst en de uitkomst was dermate positief dat we de planten van deze pompoenen op de volgende jaarmarkt weer gaan verkopen. Margrit heeft ons getrakteerd op würzige kürbis muffins gemaakt van de hokaido pompoen. Die waren heerlijk. Het recept is op internet te vinden.

Agenda

  • najaarsschouw 2022: 27/9 en 6/10

Tuin-app

De ATVStadion tuinApp is er voor iedereen. Leden wisselen onderling berichten uit en brengen elkaar snel op de hoogte van nieuws en nieuwtjes. Lianne Baaij (tuin 33) is beheerder van de whatsapp groep. Stuur haar even een berichtje via 06-29494431 en ze voegt je zo toe!

Pieter en Markus aan de slag
Pieter en Markus aan de slag

De bouw van de schuur op de opslag is begonnen. Hier komen straks de trekker en aanhanger droog te staan.

Een hart voor groen - toelichting op het nieuwe entreeplan

Het entreegebied met daarin het verenigingsgebouw, vormt het groene hart van het tuinencomplex ATV Stadion. In het nieuwe plan minder parkeerplaatsen en meer ruimte voor groen, ontmoeting, seizoensfeesten en markten.

Het open (evenementen) veld wordt omarmd door een ‘bosrand’, wisselend open en gesloten met zichtlijnen die de verschillende plekken met elkaar verbinden.
De beplanting in deze rand is gelaagd en bestaat uit (inheemse) bomen, struiken en kruiden, een belangrijke voedselbron, nest- en schuilplaats voor insecten en vogels

Een nieuwe watergang met een natuurlijke oeverzone en vlonderpad versterken de waterbeleving en ecologie. Met de aarde die hierbij vrijkomt wordt een wal/heuvel gevormd, met ruimte voor spelaanleiding.

In de boomgaard is ruimte voor het parkeren van 16 auto’s. De groene ondergrond is verstevigd met zogenaamd ‘grindgras’ voor het parkeren, voor de fruitbomen wordt een goede groeiplaats gemaakt. Als er niet geparkeerd wordt is de boomgaard ook geschikt als locatie voor bijvoorbeeld een plantenmarkt.

Het verenigingsgebouw staat op een soort schiereilandje, door het vrijmaken van deze punt kan een mooie zit plek aan het water worden gemaakt en een verbinding middels een loopbrug naar de bloemenweide.

Het verenigingsgebouw begint een beetje uit zijn voegen te groeien en is toe aan een stevige opknapbeurt (dak) of misschien wel vervanging.
Goed om dan te kijken naar een slimme routing indeling van het gebouw, met ruimte voor het ontvangen van grotere groepen, de winkel, educatie, opslag klein gereedschap en ruimte voor de containers.
In de huidige staat kan het bijvoorbeeld ‘ingepakt’ worden door een houten omtimmering, een historische verwijzing naar de houten woningen van de Hollandse Waterlinie. Er kan gedacht worden aan het maken van een groot raam aan de straatzijde voor meer daglicht en verbinding met de mooie omgeving. Een serre aan de terraszijde vergroot het overdekte oppervlak van het gebouw. Een begroeide pergola zogt voor een beschut terras. Rondom het gebouw ruimte voor meer ‘eetbaar groen’, kruiden, groenten en bloemen.

Bij het vervangen van de versleten dakbedekking zal de toepassing van een groen sedumdak zorgen voor een toegevoegde groene waarde op het terrein, daarnaast is hiermee de levensduur van het dak 3 maal langer en heeft het een isolerende werking.

Achtergrond entreeplan
Al enige tijd leeft de wens bij ons allen om de entree van ATV Stadion op te knappen. Sinds het terras voor de winkel is aangelegd is dit uitgegroeid tot het hart van onze vereniging. Hoe mooi zou het zijn als we de ingang vriendelijker kunnen maken en het plein naast het terras beter kunnen benutten als centrale ontmoetingsplek. Natuurlijk met oog voor functies zoals fietsen, parkeren van autos en het kunnen afleveren van goederen of storten van houtsnippers. In 2017/2018 is een commissie aan de slag gegaan en heeft een eerste schets gemaakt, die is gepresenteerd op de ALV in 2018. Vervolgens zijn zij in de zomer bij elkaar gekomen om een verdere uitwerking te maken van de schets. De commissie had inmiddels versterking gekregen en bestond uit Annemarie, Ina Davids, Ria, Lianne, Joop en Tiny. Zij hebben hun plan aangeboden aan het bestuur.

Het bestuur heeft zich vervolgens gewend tot het AVVN. Budget was al aangevraagd bij het OVU (het Overleg Volkstuinen Utrecht). De vraag van het bestuur was tweeledig: 1. hebben we overal aan gedacht, hoe kunnen we het plan laten toetsen? en 2. hoe kunnen we van deze ideeën de stap zetten naar concrete uitvoering? Het AVVN stemde in met ons verzoek om hiervoor professionele hulp in te schakelen. We vonden Akke Bink bereid ons hierbij te helpen.

Akke is landschapsontwerper, aangesloten bij bureau 3585LA in Utrecht. Zij heeft veel projecten gedaan in het groen, bijvoorbeeld de Oosterspoorbaan. Zij heeft de opdracht gekregen om het plan uit te werken zodat we een uitvraag kunnen doen bij één of meer aannemers voor offerte. Op 20 mei vond in ons clubgebouw een eerste tuindersavond plaats. Akke gaf, samen met Gijs Rijnbeek een presentatie en zij nodigden ons uit ideeën en suggesties uit te wisselen. Lees hier hun verslag!

De opgehaalde informatie werd door Akke en Gijs verwerkt tot een totaalplan. Dit plan werd vervolgens in september besproken met leden van de Entree commissie, gevolgd door een algemene inloopavond waarop een tiental leden zich lieten informeren en vragen stelden over de uitwerking. De uitwerking werd goed ontvangen door de aanwezigen. Nu is de volgende stap om de uitkomsten te bespreken met het OVU en te kijken hoe Akke haar opdracht verder kan afronden, op een manier dat wij aan de slag kunnen (en mogen) met de uitvoering.

ATV Stadion bestond in 2019 65 jaar. We vierden dit met een heel gezellig feestje. Onder het genot van een drankje en een heerlijk hapje. Velen droegen bij aan het buffet. Wil hield een prachtig verhaal over onze geschiedenis. Er was een spannende speurtocht, een bingo met mooie prijzen en we kozen met elkaar de winnaar van de fotowedstrijd.

Opperbeste stemming tijdens het lustrumfeestje
Opperbeste stemming tijdens het lustrumfeestje

Regelmatig organiseert ATV Stadion cursussen over tuinieren

Zo kennen we de workshops: "De moestuin in het voorjaar" en "Compost op eigen tuin". De workshops bestaan altijd uit een uurtje uitleg, gevolgd door praktisch werken op de tuin. We kijken dan bijvoorbeeld naar goede plekken voor een composthoop. Of we maken nieuwe bedden in orde op de gezamenlijke tuin. Een workshop die geschikt is voor het najaar is de workshop "De tuin winterklaar". Deze cursussen zijn gratis en toegankelijk voor iedereen, leden en niet-leden.

  • Ik geef mij op voor een cursus bij ATV Stadion. Geef hieronder aan welke cursus je graag zou willen bijwonen. En geef aan welke datum dit betreft.
    Ben je geen lid van ATV Stadion, dan zijn we benieuwd hoe je interesse is gewekt.
  • Mocht de cursus niet doorgaan, krijg je via de e-mail bericht.
    Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Hoe wij dat doen, kun je vinden in onze privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Title of the image box

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.